Nya artiklar

Home » Okategoriserade » Biggest loser, beror övervikt på för lite eller för mycket?

Biggest Loser

Jag är en av alla som engagerar sig i deltagarna som är med i tv-programmet Biggest Loser. En ganska märklig titel på ett program, loser betyder en person som har misslyckats. Frågar jag “folk på stan” vad innebörden av en loser är, kan svaret vara: “En vuxen person som inte klarar att ta ansvar”, “En förlorare”. Handlar Biggest Loser om att vinna en tävling för att man är sämst på att ta ansvar? Såklart inte, det handlar om att “förlora”/tappa mest vikt.

Deltagarna har så stora kroppar att det inte är hälsosamt. De har stoppat in mer energi i kroppen än de har förbrukat, enkel matematik. Tävlingsdeltagarna får lära sig att äta rätt och att träna, vilket leder till fantastiska resultat med kroppen. Så snart deltagarna börjar berätta sin historia inser jag att det inte är maten som är grundproblemet till övervikten. Det handlar istället om att de varit utsatta för “mental misshandel”, mat är ett sätt att dämpa ångest, njuta av att något är gott när så mycket annat är ont. De personliga tränarna i programmet coachar deltagarna  både fysiskt och den mentalt.

Barndomen

Barndom, vad är det för “dom” vi får som barn? Får vi höra att vi är älskade, duger som vi är och kommer att lyckas med det vi verkligen vill? Ett sådant barn har liten chans att platsa i Biggest Loser som vuxen. Barn med gott självförtroende och bra självbild blir inte lika lätt mobbingoffer. Barn som inte blir sedda, får uppmuntran och stöd är mer utsatta. Vuxna som har svårt att hantera föräldrarollen behöver stöd, det finns barn som får ta hand om sina föräldrar. Alla barn är allas barn, vi behöver hjälpas åt att se alla barn, tillrättavisa och berömma, hjälpa till så att de blir fungerande vuxna. Bra mat och fysisk aktivitet är också viktigt, barn behöver hjälp med att hitta en form av fysisk aktivitet som de tycker om. Uppmuntra till vardagsmotion, cykla och gå tillsammans med barnet istället för att skjutsa med bil. Se till att barnen får bra bränsle, det behövs för att orka med skolan.

Stress

En kropp som aldrig får återhämtning blir till sist utmattad, personen “går i väggen”. Stress påverkar produktion av hormonerna adrenalin, kortisol m.m., vilket vi behöver om vi ska fly från ett farligt djur, eller slåss, men det är sällan fallet idag. Idag är det pappershögar, att känna sig otillräcklig, få ihop livspusslet och mycket annat som gör oss stressade. Ständig produktion av stresshormoner, som aldrig kommer till någon nytta blir istället skadliga och kan även bidra till övervikt. Det finns även “måbrahormoner”, oxytocin, det skrivs och pratas alldeles för lite om oxytocinets positiva effekter. När vi känner oss trygga, delar en måltid (mat+samvaro), eller fysisk beröring producerar vi “måbrahormoner”.

Beror övervikt på för lite eller för mycket? 

Mitt svar är både och, för lite motion och mental friskvård och för mycket mat som innehåller mycket energi men lite näring. Vi ska vara snälla mot oss själva och varandra. Grundinställningen bör vara jag duger och du duger.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Name
Email
Website

UA-91406571-1